Technika nohou. Autor: Helena Lipenská.

Pokládejte své lezečky na stupy zejména precizně a pořádně tlačte na špičku boty. Ke stěně se stavte čelem, kolena mírně vybočená ven. Je docela jednoduché umět si stoupnou na velký stup, na malý, aby byl pohyb efektivní už vyžaduje určitou praxi. Měli bychom stát a pohyb vykonávat na předních dvou prvních prstcích nohy (počítáme od palce), říkám tomu tzv. Baletka.

Tak jak potřebujete silné prsty k udžení chytů, tak je třeba, aby jste měli silné prstce na nohou, jinak daný pohyb biomechanicky nikdy precizně neprovedete. K tomuto účelu jsem vymyslela pár cvičení, která Vám pomůžou k pochopení techniky našlapování na stupy, pomůžou Vám k posílení prstců na nohou. K pochopení těchto cvičení je nutná praktická ukázka, buď osobní ode mne, anebo v nejbližší době v podobě videa na mém webu v sekci ke stažení.

Je docela snadné docílit, aby lezec zesílil, zvýšila se mu pohyblivost, vytrvalost a pod. Naučit ho efektivně technicky lézt je osobní a individuální práce na delší dobu, zvláště když má předchozí technicky negativní návyky.

Další veledůležitou složkou, jak už je zmíněno v článku od climbing.about.com v bodě 6, jsou lezečky. Tvrdím, že správné a kvalitní lezečky dokáží zvýšit výkon až o 20% bez tréninku.. Pro mne je obuv v lezení kritériem číslem jedna. Většinou, když ke mně lezci přijdou poprvé na trénink, je to první věc, kterou rozebíráme, a kterou měníme. ProsímVás: k lezení na umělé stěně a na skalách (vyjma vícedélek a lezení v horách) vždy ponožky (silonky) ven z lezeček. Je to z důvodu většího citu pokládání daných prstců na malé stupy.

Techniku lezení také ovlivňuje Vaše pohyblivost, zatuhlí lezci, nebo lezci s určitými pohybovými handicapy, těžko vykonají daný pohyb biomechynicky správně. Musí o to víc zapojit sílu paží a to už je neefektivní z hlediska úspory energie.

A na závěr tolik diskutovaná a neustále probíraný problém. Jak správně založit patu?

  1. Zakládáme za vnější část paty (ne ze zadu jak je často praktikováno).

  2. Založíme, koleno vybočíme ven, v podstatě bychom měly mít nohu rovnoběžnou s žíněnkou.

  3. Těžiště přeneseme směrem k patě a nyní už nám nic nebrání k správnému provedení pohybu.


Helena Lipenská