Stravování pro lezce, kteří se nechtějí trápit dietami. Autor: Michal Rožek
Strava lezce je velmi důležitý aspekt, i když spousta si myslí, že ne. Jsou ti, kteří chtějí dosáhnout ideální váhy a mít nejlepší výkonnost! Každý z nás je jedinečný, tudíž nejde napsat přesný recept, který splní očekávání prvního 7a či 8a během jednoho roku. Jistě to není jen o jídle. Chci zdůraznit, že tyhle řádky nejsou jen pro ty, kteří chtějí lézt 8b a vyhrávat na závodech. Každý má své vrcholy, někdo chce v životě vylézt sedmičky, osmičky, někdo devítky a někdo desítky a jedenáctky.
Obecně kvalitní stravování je důležité pro nás pro všechny. Podívejte se kolem sebe, národ tloustne, lidi se nehýbou, konzum dneška ničí tělo i ducha. Dalo by se říct, že tenhle článek je i pro nelezce, pro každého z nás, když si z něj vezmem to, co nás bude zajímat.
Články budou postupně koncipovány od základního stravování, až po extrémní jídelníček před závody či těžkou cestou na skále.
V tomto prvním díle se podíváme na běžné stravování a zásady normálního lezce – prvně obecně o jídle a pití, poté o každém jídle v průběhu dne včetně několika příkladů na možné položky v jídelníčku.
Obecně jídlo
Základ je snídaně a kdo říká, že ne, mýlí se! Tělo se musí nastartovat, dát mu základ pro celý den. Dejme čas 8 hod ranní. Cca v 10 hodin svačina, ve 12:30 hodin oběd, v 15:00 první odpolední svačina, v 17:30 hodin druhá svačina a ve 20 hod večeře.
Obecně pitný režim
Po probuzení vypít cca 2 dcl čisté vody, ať se nastartuje metabolizmus. K snídani kafe, čaj, Caro, meltu, co kdo má rád. V průběhu dne vypít min. 2 l vody a večer klidně jedno pivo, nebo 2 dcl červeného vína na relax po celém dni.
Snídaně
Ráno je dobré do sebe dostat vlákninu, aby se pročistilo tělo.
l Sypané musli cca 4–5 pol. lžic + 1 malý jogurt, klidně ochucený. Pak se dá nadále dochucovat třeba medem, ořechy, banánem, melounem, jablkem. Místo musli se dá také vzít zavděk cereáliemi.
l Miska ovesné, jahelné, kukuřičné kaše dochucené medem.
Dopolední svačina
Na dopolední svačinu pouze ovoce!
l ½ jablka, k tomu 1 meruňka, 2 švestky, ½ broskve
l 1 jablko
l 1 Jablko, ½ hrušky
Oběd
Snad největší mylník! V naší zemi oběd znamená dát si kus tučného masa s knedlíkem nebo bramborem, či smažený sýr s hranolkama a zalét posléze studeným pivem či kolou. Žádná těžká příloha, žádné studené nápoje: oběd má být lehký a ne se přecpat a trávit ho do večera!
l Kuřecí maso se zeleninovým salátem, ( léto).
l Králičí maso se zeleninovým salátem, (léto).
l Hovězí maso se zeleninovým salátem, (léto).
l Zeleninový salát smíchaný se sýrem, ideální mozarella, dochutit kořením, nebo zálivkou vytvořenou podušenou cibulí s houbami, atd., žádné smetanové zálivky! (léto)
l Různé polévky bez zásmažek, ideální zeleninové, (léto – zima).
l Kuřecí maso s houbami a podušenou zeleninou, (léto – zima).
l Hlíva ústřičná na cibulce s vajíčkem a podušenou zeleninou, (zima).
l Těstoviny s podušenou zeleninou, (léto - zima).
l Zeleninovo těstovinové studené saláty, (léto).
Odpolední svačina
Musí být vždy dvě svačiny, jak je napsáno v první části tohoto článku.
l Kefírové klidně ochucené mléko, (léto – zima).
l Zeleninový salát, (léto).
l 1 zavináč s krekry, (léto – zima).
l 2 rýžové chlebíčky se sýrem, či svačinkou s min. obsahem tuku! (léto – zima).
l Cottage sýr se zeleninovým salátem a krekry, (léto).
l Kuřecí tlačenka s 2 krekry a zeleninovým salátem, (léto – zima).
l Sýr mozarella s 2 rajčaty a trochou soli a třeba i nějakého koření.
l Acidofilní mléko, klidně i ochucené 300 ml.
Večeře
l Zeleninový salát, (léto).
l Podušená zelenina,(zima).
l Trochu červené řepy, ( léto – zima).
l Trochu červeného zelí, ( léto – zima).
l Sýr Mozarella se zeleninovým salátem dochucený kořením,( léto).
l Sýr Eidam 30 se zeleninovým salátem dochucený kořením, (léto).
Zásady
l Nepít slazené kupované nápoje! Obsahují hodně cukru a různé dochucovací látky! Ideál je čistá voda z kohoutku, která může být jemně dochucená sirupem bez konzervačních látek.
l V létě jíst studenou zeleninu, v zimě podušenou teplou zeleninu! Dopoledne ovoce, odpoledne zeleninu!
l Kdo se dobře stravuje, tak by měl mít pocit hladu od posledního jídla po 2, max. 3 hodinách.
Samozřejmě kdo chce hubnout, tak jen strava ho nezachrání. Musí mít větší fyzický výdej, než příjem jídla ve dnech tréninku, ale s dostatečným přísunem cukru před a při výkonu, aby tělo nekolabovalo na nedostatek energie. Ve dnech odpočinku velmi lehká vláknitá strava bez cukrů a tuků, aby sundané gramy ve dni tréninku se nenabraly zpět!
Michal Rožek
Aktualizováno Úterý, 24 Srpen 2010 12:42